منصورعلی زارعی

منصور علی زارعی نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس یازدهم، در کاربرگی سوال از وزیر “رضا اردکانیان” با موضوع درخواست نسخه‌ای از مطالعات سد فنیسک، را مطرح کرد، که با هم می‌خوانیم؛

خواهشمند است در اجرای ماده ۲۰۹ آیین نامه داخلی، سوال اینجانبان از رضا اردکانیان وزیر نیرو را برای بررسی به کمیسیون تخصصی ذیربط ارجاع فرمایند.

خلاصه سوال: علیرغم اینکه احداث سد فینسک روی رودخانه اسپه‌رو، با ابهامات جدی در رعایت ملاحظات بین‌المللی انتقال آب بین‌حوزه‌ای، رعایت حقابه تاریخی و قانونی منطقه پایین‌دست بویژه مخزن سد شهید رجایی، دستورالعمل بهینه سازی الگوی مصرف و سازگاری با خشکسالی و نهایتا تهدیدات زیست محیطی و اجتماعی آن برای اراضی متاثر از سد بویژه منطقه حفاظت شده پرور، دلیل اصرار وزارت نیرو بر اجرای این طرح و عدم توقف عملیات اجرایی آن چیست؟

شرح سوال: با عنایت به شواهد و قرائن موجود از محدوده ساختگاه درنظرگرفته شده سد فینسک و تاکید و اصرار متولیان دستگاه‌های اجرایی استان سمنان بر آغاز عملیات اجرایی طرح، مقتضی است وزیر محترم نیرو بعنوان متولی قانونی بخش آب کشور و مسئول عدم توقف عملیات احداث سد مذکور، پاسخ خود را به سوالات و ابهامات ذیل بیان فرمایند.
۱- با توجه به حقوق ارتفاقی و حقابه قانونی مخزن سد شهیدرجایی از رودخانه اسپه‌رو ، چرا جهت اقناع فنی و اطلاعاتی کارشناسان و متولیان بخش آب استان مازندران نسخه کامل مطالعات پایه و تفضیلی این طرح در اختیار ایشان قرار نگرفت؟
۲- نقش فشارهای سیاسی نهادهای پرنفوذ اما فاقد صلاحیت فنی نظیر وزارت کشور و … بر تصمیمات فنی وزارت نیرو در عملیاتی نمودن پروژه ساخت سد فینسک چه بوده است؟
۳- احداث سد فینسک از منظر مرزهای هیدرولوژیکی و نه جغرافیای سیاسی، قطعا پروژه ای از جنس انتقال آب بین حوزه ای است. ملاحظاتی که در دستورالعمل‌های بین‌المللی نظیر معیارهای پنجگانه سازمان یونسکو، اصول توسعه پایدار و مدیریت بهم پیوسته آب برای چنین پروژه‌هایی ارائه گردیده، تا چه حد رعایت شده است؟
۴- اثرات احداث این سد و میزان حجم تنظیمی آن بر منحنی فرمان سد شهید رجایی در شرایط خشکسالی هیدرولوژیکی نظیر آنچه که تا قبل از سال ۱۳۹۷ شاهد آن بوده ایم چقدر است و چطور جبران می‌شود؟
۵- مصارف تعریف شده در نواحی مقصد از نظر نوع و مقدار چیست و آیا در تعریف این نوع مصارف بویژه در حوزه صنعت و کشاورزی، تناسب با طرح سازگاری خشکسالی و شرایط اقلیمی منطقه رعایت شده است؟
۶- چرا بجای تخصیص اعتبارات برای تامین آب سبز بیشتر برای مصرف بیشتر از طریق انتقال پر مخاطره بین حوضه‌ای آب، سراغ بازچرخانی آب و استفاده از آب خاکستری درون حوزه‌ای، اصلاح الگوی کشت و توسعه سامانه‌های نوین آبیاری نرفته‌اید؟

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

CAPTCHA ImageChange Image